4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Audi A4 1.8T 120hp - BMW 316i

Το «μικρό» Audi A4 και η ανανεωμένη BMW 316 διασταυρώνουν τα ξίφη τους. ¶ραγε πόση αίγλη μπορούν να προσφέρουν οι βασικές εκδόσεις αυτών των γερμανικών μοντέλων κύρους;

ΤΟ δίλημμα δεν είναι νέο και βασανίζει πάντα εκείνους που θέλουν να κάνουν το παραπάνω βήμα στη μεσαία κατηγορία. Με ένα μπάτζετ γύρω στα 30.000 ευρώ ο υποψήφιος αγοραστής έχει να επιλέξει μεταξύ των ταπεινότερων μοντέλων με πλούσια -ως επί το πλείστον- προίκα και των βασικών εκδόσεων των λεγόμενων «κόμπακτ σεντάν κύρους». Τι θα χρειαστεί να ζυγίσει, δηλαδή, κανείς, ώστε τελικά να «υποκύψει» στο δέλεαρ είτε των τεσσάρων κύκλων είτε της γαλανόλευκης έλικας, διαλέγοντας ανάμεσα στις βασικές εκδόσεις του Α4 με τον υπερτροφοδοτούμενο 1.8 των 120 ίππων και της ανανεωμένης Σειράς 3 με τον ατμοσφαιρικό «οικολογικό» 1.600άρη;

Το περιτύλιγμα
Μαζί με το ειδικό βάρος του σήματος, αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης για τους συγκεκριμένους αγοραστές. Περιττοί εντυπωσιασμοί και σχεδιαστικές φλυαρίες δε χρειάζονται. Η μετρημένη κομψότητα, σήμα κατατεθέν της γερμανικής καταγωγής, φτάνει και περισσεύει. Το Α4 έχει τη φρεσκάδα που απορρέει από το σχετικά πρόσφατο ερχομό του, φέροντας τα τυπικά γνωρίσματα της Audi, όπως τη μεγάλη τραπεζοειδή μάσκα, τα στενόμακρα φώτα και τη σφηνοειδή σιλουέτα. Από την άλλη, η Σειρά 3 της BMW, έπειτα από αυτήν την ανανέωση δύο σταδίων (το 2007 βελτιώθηκαν οι κινητήρες και τώρα οι Βαυαροί επανέρχονται με οπτικές -και όχι μόνον- αλλαγές), ενδυναμώνει σημαντικά τη θέση της στο status quo αυτών των μεσαίων κόμπακτ σεντάν. Θα πρέπει, πάντως, να της ρίξεις μια δεύτερη ματιά, για να διακρίνεις τις αλλαγές. Περισσότερες πτυχές στο καπό, νέος προφυλακτήρας, εντονότερη ακμή στο πλάι και, επιτέλους, μια πίσω όψη που να μη θυμίζει ιαπωνικό αυτοκίνητο του χθες.
Την ίδια μετρημένη εικόνα θα συναντήσεις και στο εσωτερικό. Η ποιότητα, το φινίρισμα και η ευλαβική προσοχή στη λεπτομέρεια αποτελούν την καθημερινή ανταμοιβή του τυχερού ιδιοκτήτη. Δεν μπορεί, πάντως, μην κάνεις και τις συγκρίσεις με το παρελθόν. Μέχρι και την προηγούμενη γενιά της, η «3άρα» είχε ένα ταμπλό αυστηρά οδηγοκεντρικό και το Α4 αρκούνταν σε ένα μεγάλο μονοκόμματο ταμπλό, κάτι που σήμερα έχει αντιστραφεί.
Καθώς τα κλασικά όργανα πλέον δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τα διάφορα παρελκόμενα συστήματα (ηχοσύστημα, πλοήγηση, υπολογιστής ταξιδίου κ.ά.), για αυτόν το λόγο διατίθενται μεγάλες οθόνες στην κορυφή της κονσόλας. Η μονόχρωμη (έγχρωμη κατόπιν παραγγελίας) 6,5 ιντσών οθόνη του Audi συνοδεύει το Multi Media Interface σύστημα της εταιρείας, το οποίο χρειάζεται μια περίοδο εξοικείωσης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αποσπά την προσοχή, ακόμα και για σχετικά απλές λειτουργίες (όπως το να αποθηκεύσεις ένα σταθμό του ραδιοφώνου). Παρόμοιες ενστάσεις έχουμε εκφράσει επανειλημμένως και για το iDrive της ΒΜW. Μόνο που η ανανέωση έφερε μαζί της και μια βελτιωμένη εκδοχή του, με μεγαλύτερη οθόνη, πλήκτρα άμεσης πρόσβασης και γρηγορότερο λογισμικό. Το αυτοκίνητο που είχαμε στη διάθεσή μας δε διέθετε κάτι τέτοιο, μπορούμε ωστόσο να σας πούμε, από τη σύντομη επαφή μας μαζί του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο εξωτερικό, ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, προσφέροντας μάλιστα ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων μέσω του συστήματος ConnectedDrive.
Κοινός παρονομαστής και για τους δύο Γερμανούς ήταν και είναι η υποδειγματική θέση οδήγησης. Με δεδομένο ότι και τα δύο αυτοκίνητα της δοκιμής μας φορούσαν τα έξτρα σπορ καθίσματα, αυτά της BMW έχουν το προβάδισμα, αφού, εκτός από ένα πλήθος ρυθμίσεων, προσφέρουν καλύτερη στήριξη του κορμού (η οποία, μάλιστα, μπορεί να μεταβληθεί με το πάτημα ενός κουμπιού). Στο Α4 εκπλήσσει θετικά το τεράστιο εύρος μετακίνησης των καθισμάτων κατά το διαμήκη άξονα, αλλά αρνητικά οι επενδύσεις των καθισμάτων, που μοιάζουν να ακολουθούν παλαιότερα αισθητικά πρότυπα. Ένα μικρό προβάδισμα έχει το Α4 σε ό,τι αφορά τα γόνατα των πίσω επιβατών (κοινό γνώρισμα το αρκετά ευμέγεθες κεντρικό τούνελ) αλλά και το πορτ μπαγκάζ, το οποίο είναι μεγαλύτερο κατά 20 λίτρα (480 έναντι 450 λίτρων) και απόλυτα τετραγωνισμένο.

Ο κρίσιμος παράγων
Πολλοί αγοραστές αυτών των αυτοκινήτων δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις επιδόσεις, γνωρίζοντας και τους περιορισμούς που συνεπάγεται μια entry level έκδοση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορές, που πρέπει να υπογραμμιστούν και να ληφθούν αναλόγως υπόψιν.
Ευτυχώς, η Audi έβαλε στο ράφι τον παλαίμαχο 8βάλβιδο 1.600άρη και κατέβασε τον 1.8 TFSI (επιτέλους, δεν μπορούν να συνεννοηθούν σε αυτό το γκρουπ και να καταλήξουν σε μια ονοματολογία που να αναγνωρίζουμε και εμείς για το ποιος έχει τι και πόσα τούρμπο;). Με ένα μικρό σκάλισμα στην τουρμπίνα και στον εγκέφαλο, και χωρίς στάλα ιδρώτα, δημιουργήθηκε η light έκδοση των 120 ίππων (αντί για 160) και των 23,4 χλγμ. (αντί για 25,5 χλγμ.). Το αποτέλεσμα είναι ένας «ηλεκτρικός» κινητήρας, καθώς η μέγιστη ισχύς αποδίδεται από τις 3.650 έως τις 6.200 σ.α.λ., ενώ η μέγιστη ροπή από τις 1.500 έως τις 3.650, τη στιγμή που, σε σύγκριση με τη δυνατότερη έκδοση, έχουν διατηρηθεί αμετάβλητες οι τιμές για τη μέση κατανάλωση (7,1 λίτρα/100 χλμ.) και τους ρύπους (169 γρ./χλμ.).
Η ανανέωση δεν έφερε κάτι καινούργιο για την «316», μιας και ο κινητήρας είχε ήδη αναβαθμιστεί από την προηγούμενη χρονιά, οπότε και υιοθετήθηκε ο 1.600άρης άμεσου ψεκασμού των 122 ίππων. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύνολο με καλά χαρακτηριστικά λειτουργίας, όπου μάλιστα, εάν κάποτε υιοθετηθεί το μοντέλο φορολόγησης και ασφάλισης βάσει οικολογικών επιδόσεων, τότε τα 5,9 λίτρα/100 χλμ. και τα 142 γρ./χλμ. εκπομπών CO2 θα τον έκαναν ανάρπαστο.
Στις καθημερινές συνθήκες, βέβαια, και οι δύο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη ζυγαριά, που φλερτάρει με τα 1.400 κιλά. Η BMW απαντά στο τούρμπο της Audi με μια σφιχτή διάταξη στο 6άρι κιβώτιο. Τελικά, πάντως, ο κρίσιμος παράγων που καθορίζει την έκβαση της μάχης είναι η ροπή. Έτσι, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την τελική έκβαση. To «μικρό» Α4 κερδίζει κατά κράτος όχι μόνο την «316», αλλά σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τη μεγαλύτερη «320». Διατηρώντας τον κινητήρα του Α4 στο μεσαίο φάσμα στροφών, το αυτοκίνητο κινείται χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια, τη στιγμή που ο οδηγός της BMW χρειάζεται να πιέσει περισσότερο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλότερους ρυθμούς περιστροφής. Έτσι, η BMW αναγκάζεται να καταφύγει σε ένα σφιχτό κιβώτιο, τη στιγμή που το Α4 έχει το περιθώριο να πλατύνει τις σχέσεις του, με οφέλη στην κατανάλωση και με ησυχία στο ταξίδι. Αυτό αντικατοπτρίζεται στα 9,8 λίτρα/100 χλμ. για το 120άρι Α4, τη στιγμή που η «316» βρίσκεται στα 10,6 λίτρα/100 χλμ, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και τα δύο αυτοκίνητα διαθέτουν ένδειξη για την επιλογή της ιδανικής σχέσης ανά περίπτωση.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο κινητήρας του Α4 διαθέτει χαρακτήρα, τη στιγμή που η αντίπαλος του επιλέγει το δρόμο της οικολογίας, επενδύοντας στο μικρο-υβριδικό σύστημα των Efficient Dynamics. O χαρακτήρας περνά σε δεύτερη μοίρα και αυτό δύσκολα μπορείς να το δεχθείς από μια BMW, ακόμα και αν πρόκειται για τη βασική της έκδοση. Έτσι, έχεις την εντύπωση ότι κάτω από το δεξί πόδι βρίσκονται λιγότερα άλογα απ’ ό,τι στην πραγματικότητα (κάτι που είχαμε εντοπίσει και στην «320») και δεν μπορείς παρά να φέρνεις στο νου τις παλιότερες εποχές εκείνων των μεταξένιων 6κύλινδρων εν σειρά 24βάλβιδων συνόλων, που καθόριζαν το «είναι» της «3άρας» του τότε.

Κυλώντας παρακάτω
Συνεχίζοντας από εκεί που μείναμε στη συγκριτική δοκιμή των μεγαλύτερων εκδόσεων (τ. 449, Φεβρουάριος 2008), θα πούμε απλώς ότι τα καλά γίνονται ακόμα πιο ουδέτερα, δεδομένης της περικοπής στην ισχύ. Το «συμμάζεμα» που έγινε στο εμπρός σύστημα του Α4 έχει περιορίσει την μπροστόβαρη αίσθηση της παλιότερης γενιάς και μαζί την υποστροφή. Πίσω είναι ακλόνητο, ενώ το τιμόνι σε αυτήν την έκδοση δε διαθέτει μεταβαλλόμενη υποβοήθηση ανάλογα με την ταχύτητα και είναι απρόσμενα βαρύ και με ωραία αίσθηση. Η σπορ ανάρτηση (έξτρα) που διέθετε το αυτοκίνητο της δοκιμής μας δε μας κούρασε με ενοχλητικά κοπανήματα, θα προτιμούσαμε παρ’ όλα αυτά τη μεγαλύτερη άνεση της στάνταρντ ανάρτησης, δεχόμενοι ακόμα και το μικρό τίμημα από πλευράς κλίσεων του αμαξώματος στις στροφές. Τα φρένα διατηρούν την κορυφαία αποτελεσματικότητά τους (53,1 μ.) με τους έξτρα 17άρηδες τροχούς του αυτοκινήτου που είχαμε στη διάθεσή μας, επίδοση που δε μας έχει δοθεί η δυνατότητα να διαπιστώσουμε αν ισοφαρίζεται και με τους στάνταρντ 16άρηδες τροχούς, που φορά κατά βάση το 120άρι Α4.
Η «316», από τη μεριά της, με όπλα της την πολύ καλή αίσθηση των χειριστηρίων -μόνο το κιβώτιο υπολείπεται ελαφρώς- και την προσθιοκίνητη συμπεριφορά της (για πισωκίνητα γνωρίσματα χρειάζεται η προμήθεια μερικών εκατοντάδων κ.εκ. παραπάνω), χάρη και στο εξαιρετικό ζύγισμα, με τον κινητήρα κυριολεκτικά να φωλιάζει κατά το ήμισυ μέσα στο ταμπλό, σε βοηθάει να ξεχάσεις για λίγο την υποτονικότητα στον τομέα των επιδόσεων. Στο τέλος της ημέρας, πάντως, η πλάστιγγα γέρνει οριστικά υπέρ του Α4. Με αντικειμενικά κριτήρια, δεν υπολείπεται στο δρόμο, είναι οριακά πιο ευρύχωρο και ως επιστέγασμα έχει έναν κινητήρα που μπορεί να υποστηρίξει απόλυτα τη συγκεκριμένη έκδοση. Στην «3άρα» έχει διατηρηθεί ευλαβικά η προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια των οδικών χαρακτηριστικών από την εταιρεία, ενώ προβάλλεται και ένα έντονο οικολογικό προφίλ, στοιχεία που όμως δεν αρκούν για να καλύψουν το χάντικαπ που δημιουργείται από τον κινητήρα. Όλα αυτά, βέβαια, αφορούν τις διαστρεβλωμένες ελληνικές συνθήκες, μιας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα ντίζελ ζουν και βασιλεύουν._ 4Τ

«... ο κινητήρας του Α4 διαθέτει χαρακτήρα, τη στιγμή που η αντίπαλός του επιλέγει το δρόμο της οικολογίας, επενδύοντας στο μικρο-υβριδικό σύστημα των Efficient Dynamics...»

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Η κουβέντα περί κόστους έρχεται να οριστικοποιήσει την υπεροχή του Α4. Μπορεί η ανανέωση της Σειράς 3 να μη διαφοροποίησε ουσιαστικά τις τιμές, το Α4 όμως ξεκινά 3.200 ευρώ χαμηλότερα (27.500, έναντι 30.700). Ο εξοπλισμός είναι παρόμοιος και στις δύο περιπτώσεις (έξι αερόσακοι, όλες οι ηλεκτρικές ευκολίες, αυτόματος κλιματισμός, ηχοσύστημα και ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας). Οι μοναδικές ελλείψεις θα λέγαμε ότι αφορούν τις ζάντες αλουμινίου και τους προβολείς ομίχλης. Ειδικά για το 120άρι Α4, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την έλλειψη αυτόματου κιβωτίου καθώς και το γεγονός ότι τα άκρως εντυπωσιακά φώτα ημέρας τεχνολογίας LED προσφέρονται αποκλειστικά σε συνδυασμό με τα φώτα Xenon.

AUDI A4 1.8T 120 PS
ΥΠΕΡ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ΧΩΡΟΙ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ
ΚΑΤΑ/ΒΑΡΟΣ

BMW 316i
ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ/ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ/ΜΙΚΡΟ-ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΑΤΑ/ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΤΑ ΦΩΤΑ ΗΜΕΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ LED ΤΟΥ Α4
- ΤΑ ΕΞΤΡΑ ΠΟΛΥΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ «3ΑΡΑΣ»
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΟΙ ΠΑΛΙΟΜΟΔΙΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Α4
- ΤΟ ΚΟΥΜΠΩΜΑ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΗΣ BMW
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ TO 7ΑΡΙ DSG ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ Α4
- ΕΝΑ ΤΟΥΡΜΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΥΒΙΚΑ ΣΤΙΣ BMW

Α4
Εξωτερικά δε διαφέρει σε τίποτα από τη μεγαλύτερη έκδοση, τόσο οπτικά όσο και οδηγικά. Η επιτυχία του είναι ότι ακόμα και στη βασική έκδοση είναι ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο.

316
Χρειάζεται να της ρίξεις μια δεύτερη ματιά για να αναγνωρίσεις τις διαφορές, σίγουρα όμως δείχνει πιο φρέσκια. Κρίμα που στο οδηγικό πακέτο της «316» ο κινητήρας δε στέκεται στο ίδιο ύψος.